Een aantal maanden geleden las ik een verrukkelijk verhaaltje in de NRC onder het kopje ik@nrc.nl. Hierin worden ingezonden ontboezemingen van lezers gepubliceerd, en die van Ester Naomi Perquin (zie NRC.Next) is zo leuk dat ik u die niet wil onthouden.

Koffie

In de intercity naar Schiphol zit een ouder echtpaar met veel bagage. De man gaat schuil achter de krant. De vrouw kijkt rond. „Er is geen plekje om je koffie neer te zetten”, constateert ze. „Mmm”, zegt de man. „Vroeger was er altijd een plekje om je koffie neer te zetten”, zegt de vrouw. 1509-coffeestopDe man mompelt wat. „Volgens mij is dit een Duitse trein”, zegt de vrouw. „Die zijn altijd zo ongezellig. Als ik nu koffie had zou ik die nergens kwijt kunnen.” De man laat zijn krant zakken en zegt: „Maar je hébt geen koffie.” De vrouw wendt haar blik af en kijkt met samengeknepen lippen uit het raam. „Dat is maar goed ook”, zegt ze. „Want daar is geen plek voor.”

ESTER NAOMI PERQUIN.

Kent u ze ook? Niet uw vrolijke vrouw, man, vriendin, of vriend natuurlijk, maar die collega die alles negatief weet te interpreteren? Die elk plan of kleine verandering bij voorbaat al weet neer te sabelen? Omdat het toch niets wordt? Omdat op deze afdeling alle verbeteringen tot mislukken gedoemd zijn. Of omdat het management altijd een dubbele agenda heeft.

Kijk uit, want zulke collega’s of medewerkers kunnen een organisatie aardig terroriseren. Spiegel je collega en ga er niet in mee. Confronteer je medewerker met dit negatieve gedrag, en zorg dat dit gedrag verandert. En misschien helpt het om hem of haar een leuke workshop te laten volgen. Of om een inspirerend boekje te laten lezen, zoals “Ja-maar … Omdenken” van Berthold Gunster. Zijn theorie van omdenken is gebaseerd op het accepteren van dat-wat-er-is en op de stap maken van “ja-maar …” naar “ja-en …“. Kijk sowieso – dit woord komt overigens net als die trein uit Duitsland 🙂 – eens op de website van OMDENKEN, er zijn ontzettend leuke werkvormen om te leren de wereld eens vanuit een ander perspectief te bekijken!

Veel plezier vandaag met omdenken, en eh … geniet van je koffie!